Töltött mézes puszedli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg margarin
- 3 közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, ha kicsi akkor 4 - 55 dkg finomliszt
- 15 dkg langyos, olvasztott méz
- 20 g szódabikarbóna
- 25 dkg porcukor
- 1 kk itört fahéj, 1 kk tört szegfűszeg (vagy 1 ek mézeskalács fűszer)
A bevonathoz:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje - 24 dkg porcukor
- 3 dkg olvasztott csokoládé
- 3 kocka fehér csokoládé
- 2-3 csepp piros és citromsárga színezék keveréke
Szilvás töltelékhez:
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl rum
- 1 ek darált dió
- 1 teáskanál cukor
- 1 tk narancslé
Narancsos töltelékhez:
- 10 dkg kandírozott narancs kocka
- 1 ek darált dió
- 1 tk cukor
- 1 tk narancslé
Elkészítése:
Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.
Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.
Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük.
A lisztet a fűszerekkel, szódabikabónával elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk, rumban áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. 1 ek darált dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
A narancs darabokat vízben megáztatjuk, majd leszűrjük, 1 ek darált dióval, cukorral és a narancs levével összekeverjük.
A tésztát másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és 3 részre osztjuk.
Az egyik adag tésztából hosszú rudat sodrunk, majd kb 1,5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk.
A kis golyókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ujjunkkal benyomjuk, kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük a puszedliket, mivel sütés közben térfogatuk megnő.
190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túl sütjük, akkor kemény lesz.
A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A korongok közepére teszünk a töltelékből, felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük,majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezre alulra.
Ebből az adagból 80 db puszedli sült ki.
A mázhoz fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük.
A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük a sütikre. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük száradni.
A szilvás töltelékesre csokoládét csurgattam, hogy megtudjuk különböztetni a többitől. A narancsosra pedig a fehér csokoládét olvasztottam, megszíneztem és rácsurgattam a sütikre.
Kb 5 óra alatt megszáradt. Selyempapírral rétegezve dobozba tettem.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »









