Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött mézes puszedli recept

Töltött mézes puszedli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 10 dkg margarin
    • 3 közepes  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, ha kicsi akkor 4
    • 55 dkg finomliszt
    • 15 dkg langyos, olvasztott méz
    • 20 g szódabikarbóna
    • 25 dkg porcukor
    • 1 kk itört fahéj, 1 kk tört szegfűszeg (vagy 1 ek mézeskalács fűszer)

    A bevonathoz:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
    • 24 dkg porcukor
    • 3 dkg olvasztott csokoládé
    • 3 kocka fehér csokoládé
    • 2-3 csepp piros és citromsárga színezék keveréke

    Szilvás töltelékhez:

    • 10 dkg aszalt szilva
    • 1 dl rum
    • 1 ek darált dió
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 tk narancslé

    Narancsos töltelékhez:

    • 10 dkg kandírozott narancs kocka
    • 1 ek darált dió
    • 1 tk cukor
    • 1 tk narancslé

    Elkészítése:

    Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.

    Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.

    Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük.

    A lisztet a fűszerekkel, szódabikabónával elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

    Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk, rumban áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. 1 ek darált dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.

    A narancs darabokat vízben megáztatjuk, majd leszűrjük, 1 ek darált dióval, cukorral és a narancs levével összekeverjük.

    A tésztát másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és 3 részre osztjuk.

    Az egyik adag tésztából hosszú rudat sodrunk, majd kb 1,5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk.

    A kis golyókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ujjunkkal benyomjuk, kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük a puszedliket, mivel sütés közben térfogatuk megnő.

    190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túl sütjük, akkor kemény lesz.

    A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A korongok közepére teszünk a töltelékből, felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük,majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezre alulra.

    Ebből az adagból 80 db puszedli sült ki.

    A mázhoz fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük.

    A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük a sütikre. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük száradni.

    A szilvás töltelékesre csokoládét csurgattam, hogy megtudjuk különböztetni a többitől. A narancsosra pedig a fehér csokoládét olvasztottam, megszíneztem és rácsurgattam a sütikre.

    Kb 5 óra alatt megszáradt. Selyempapírral rétegezve dobozba tettem.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá