Töltött mézes puszedli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg margarin
- 3 közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, ha kicsi akkor 4
- 55 dkg finomliszt
- 15 dkg langyos, olvasztott méz
- 20 g szódabikarbóna
- 25 dkg porcukor
- 1 kk itört fahéj, 1 kk tört szegfűszeg (vagy 1 ek mézeskalács fűszer)
A bevonathoz:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 24 dkg porcukor
- 3 dkg olvasztott csokoládé
- 3 kocka fehér csokoládé
- 2-3 csepp piros és citromsárga színezék keveréke
Szilvás töltelékhez:
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl rum
- 1 ek darált dió
- 1 teáskanál cukor
- 1 tk narancslé
Narancsos töltelékhez:
- 10 dkg kandírozott narancs kocka
- 1 ek darált dió
- 1 tk cukor
- 1 tk narancslé
Elkészítése:
Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.
Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.
Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük.
A lisztet a fűszerekkel, szódabikabónával elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk, rumban áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. 1 ek darált dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
A narancs darabokat vízben megáztatjuk, majd leszűrjük, 1 ek darált dióval, cukorral és a narancs levével összekeverjük.
A tésztát másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és 3 részre osztjuk.
Az egyik adag tésztából hosszú rudat sodrunk, majd kb 1,5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk.
A kis golyókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ujjunkkal benyomjuk, kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük a puszedliket, mivel sütés közben térfogatuk megnő.
190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túl sütjük, akkor kemény lesz.
A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A korongok közepére teszünk a töltelékből, felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük,majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezre alulra.
Ebből az adagból 80 db puszedli sült ki.
A mázhoz fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük.
A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük a sütikre. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük száradni.
A szilvás töltelékesre csokoládét csurgattam, hogy megtudjuk különböztetni a többitől. A narancsosra pedig a fehér csokoládét olvasztottam, megszíneztem és rácsurgattam a sütikre.
Kb 5 óra alatt megszáradt. Selyempapírral rétegezve dobozba tettem.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »