Tojásfehérjés-vajas piskóta narancsöntettel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskóta:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (nagy)
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Narancsöntet:
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 4 dl tej
- 7 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk narancsaroma (vagy citrom)
Elkészítése:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.
Ezután csorgassuk hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan forgassuk össze.
Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát (vagy egy kisebb tepsit), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük meg mint a piskótát. Kb 20-25 percig, tűpróbáig süssük (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
3 dl tejet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, reszeljük hozzá a narancshéjat és facsarjuk bele a narancs levét.
A lisztet keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a narancsaromát, a hideg tejet és keverjük simára.
Ezután a állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a még meleg, narancsos tejhez, majd keverjük simára.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés tejet és úgy keverjük tovább).
Amikor elkészült a mártás, vegyük le a gőzről, majd egy fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje tálalásig.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a narancsöntet és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »