Tojásfehérjés-vajas piskóta narancsöntettel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskóta:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (nagy)
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Narancsöntet:
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 4 dl tej
- 7 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk narancsaroma (vagy citrom)
Elkészítése:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.
Ezután csorgassuk hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan forgassuk össze.
Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát (vagy egy kisebb tepsit), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük meg mint a piskótát. Kb 20-25 percig, tűpróbáig süssük (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
3 dl tejet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, reszeljük hozzá a narancshéjat és facsarjuk bele a narancs levét.
A lisztet keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a narancsaromát, a hideg tejet és keverjük simára.
Ezután a állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a még meleg, narancsos tejhez, majd keverjük simára.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés tejet és úgy keverjük tovább).
Amikor elkészült a mártás, vegyük le a gőzről, majd egy fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje tálalásig.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a narancsöntet és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »