Tojásfehérjés-vajas piskóta narancsöntettel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 4 tojásfehérje (nagy)
  • 12 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

Narancsöntet:

  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 4 dl tej
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tk narancsaroma (vagy citrom)

Elkészítése:

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.

Ezután csorgassuk hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan forgassuk össze.

Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát (vagy egy kisebb tepsit), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük meg mint a piskótát. Kb 20-25 percig, tűpróbáig süssük (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

3 dl tejet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, reszeljük hozzá a narancshéjat és facsarjuk bele a narancs levét.

A lisztet keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a narancsaromát, a hideg tejet és keverjük simára.

Ezután a állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a még meleg, narancsos tejhez, majd keverjük simára.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés tejet és úgy keverjük tovább).

Amikor elkészült a mártás, vegyük le a gőzről, majd egy fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje tálalásig.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a narancsöntet és úgy kínáljuk.