Tejszínes krémes egyszerűen (Ruszwurm krémes alapján) recept
Hozzávalók:
Krém:
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 6 dl tej
- 6 dl habtejszín
- vaníliarúd v. aroma
- 3 lapzselatin v. 15 g zselatin
Tészta:
- 1 csomag bolti leveles tészta
Elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a tej nagy részét. A maradék tejet elkezdem melegíteni, és folyamatosan hozzákeverem a masszát. Sűrű krémet főzök (vigyázok, hogy ne forrjon). A zselatinlapokat hideg vízben kb. 5 percig áztatom, majd kinyomkodom, és a forró krémbe keverem. Végül mehet bele a vanília is. Ha a krém már langyos, akkor óvatosan hozzáadom a felvert tejszínt is.
Tészta készítése:
Bolti leveles tésztát papír vékonyra sodrom, 2 egyforma részre vágom, és pár perc alatt zsemleszínűre sütöm. Ettől lesz könnyű, és gyorsan elkészíthető a süti. Lehet persze leveles tésztát gyúrni, de ahhoz nagyobb gyakorlat szükséges.
Egy mély tepsibe lerakok egy lapot, majd ráteszem a kihűlt krémet, végül a felső lapot (lehet kockákra vágva is). Hűtőben néhány órát pihentetem, és ezután könnyen szeletelhető.
Tipp:
Az eredeti Ruszwurm krémes a budai várban található, azonos nevű cukrászda egyik specialitása. Potosan lemásolni lehetetlen, de ez a könnyű recept nagyon hasonlít hozzá.
A krémesek fedő lapját érdemes közvetlenül a tálalás előtt a süti tetejére tenni, így a tészta nem ázik el, ropogós marad.
A tejszínes krémes egyszerűen (ruszwurm krémes alapján) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 21 g
Zsír: 16 g