Édes gomba kekszek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 23 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 bögre (2,5 dl) porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk. vanília kivonat
- 3 bögre liszt
- 1 bögre étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek kakaópor
Elkészítése:
200 fokra előmelegítjük a sütőt és két tepsit lefedünk sütőpapírral. A vajat a porcukorral kikeverjük robotgéppel.
Hozzákeverjük a vaníliát és a tojásokat egyesével.
A sütőport, a keményítőt és a lisztet alaposan összeforgatjuk, majd először fakanállal, végül kézzel egyneművé gyúrjuk a keksz masszát.
Diónyi gombócokat formálunk belőle, tele rakunk két tepsit.
Ne tegyük őket szorosan, mert a sütőportól és a nyomástól picit terülni fognak.
Ezután egy kis flakonka (nekem dr.Oetker-es rum aromás flakonka) száját bevizezzük, majd kakaóporba mártjuk és belenyomjuk a gombócok közepébe.
Mindegyik nyomás előtt mártsuk az üveg száját a kakaóporba és a felesleget rázzuk le róla. 🙂
Mielőtt valaki megkérdezné mi szükség van a keményítőre: véleményem szerint a forma megtartásában van elég nagy szerepe, mivel a vajtól általában terülni szoktak, a sütőportól pedig jelentősen nő a térfogatuk….a keményítő picit segít formában tartani a kekszecskéket.
Ha szeretnétek még vaníliásabbra (bár szerintem nem szükséges, készíthetitek keményítő “helyett” vanília pudinggal is. Azért idéző jeles a helyett, mert mint tudjátok az is keményítős, csak színezett, ízesített.