Édes gomba kekszek

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 23 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 bögre (2,5 dl) porcukor
  • 2 tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek kakaópor

Elkészítése:

200 fokra előmelegítjük a sütőt és két tepsit lefedünk sütőpapírral. A vajat a porcukorral kikeverjük robotgéppel.

Hozzákeverjük a vaníliát és a tojásokat egyesével.

A sütőport, a keményítőt és a lisztet alaposan összeforgatjuk, majd először fakanállal, végül kézzel egyneművé gyúrjuk a keksz masszát.

Diónyi gombócokat formálunk belőle, tele rakunk két tepsit.

img_5389

Ne tegyük őket szorosan, mert a sütőportól és a nyomástól picit terülni fognak.

Ezután egy kis flakonka (nekem dr.Oetker-es rum aromás flakonka) száját bevizezzük, majd kakaóporba mártjuk és belenyomjuk a gombócok közepébe.

img_5393

Mindegyik nyomás előtt mártsuk az üveg száját a kakaóporba és a felesleget rázzuk le róla. 🙂

Mielőtt valaki megkérdezné mi szükség van a keményítőre: véleményem szerint a forma megtartásában van elég nagy szerepe, mivel a vajtól általában terülni szoktak, a sütőportól pedig jelentősen nő a térfogatuk….a keményítő picit segít formában tartani a kekszecskéket.

Ha szeretnétek még vaníliásabbra (bár szerintem nem szükséges, készíthetitek keményítő “helyett” vanília pudinggal is. Azért idéző jeles a helyett, mert mint tudjátok az is keményítős, csak színezett, ízesített.