Szlovák szelet recept
Hozzávalók:
Barna tészta:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg margarin
- 1 ek kakaó
- 4-5 ek tej
- 1 tk sütőpor
Sága tészta:
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek porcukor
- 3 ek liszt
- 1 tk sütőpor
Krém:
- 6 ek liszt
- 3,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
Tetejére:
- 1 tábla tortabevonó csokoládé
Elkészítése:
A barna tészta elkészítése:
A barna lapokhoz a margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a kakaót, a tojások sárgáját és kanalanként a tejet, hogy se ne túl lágy, se ne túl kemény. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd ketté osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és egy 22*32 cm-es tepsi hátulján és két lapot sütünk belőle. Pár perc alatt elkészül, ne süssük túl. A kisült, megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek a lapok.
A sárga tészta elkészítése:
A sárga tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A habosra kevert tojássárgára rákanalazzuk a kemény habot, rászitáljuk a sütőporos lisztet, majd óvatosan összekeverjük. Abban a tepsiben sütjük, amelyiknek a hátulján a lapokat sütöttük. Előmelegített sütőben közepes lángon (150 fok).
A krém elkészítése:
A krémhez a lisztet egy kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral feltesszük forrni, majd állandó kevergetés mellet hozzáadjuk a lisztes keveréket és jó sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
A porcukrot a margarinnal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűt pépet és simára keverjük.
A sütemény összeállítása:
Az első barna lapra rákenjük a krém felét, majd rátesszük a sárga lapot, rá a krém másik fele és végül a második barna lap. A tetejére megolvasztunk egy tábla tortabevonót, majd hagyjuk rajta megdermedni. Legjobb előző nap megsütni.