Szlovák szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Barna tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek kakaó
  • 4-5 ek tej
  • 1 tk sütőpor

Sága tészta:

  • 3 db tojás
  • 3 ek porcukor
  • 3 ek liszt
  • 1 tk sütőpor

Krém:

  • 6 ek liszt
  • 3,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor

Tetejére:

  • 1 tábla tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A barna tészta elkészítése:

A barna lapokhoz a margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a kakaót, a tojások sárgáját és kanalanként a tejet, hogy se ne túl lágy, se ne túl kemény. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd ketté osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és egy  22*32 cm-es tepsi hátulján és két lapot sütünk belőle. Pár perc alatt elkészül, ne süssük túl. A kisült, megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek a lapok.

A sárga tészta elkészítése:

A sárga tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.  A habosra kevert tojássárgára rákanalazzuk a kemény habot, rászitáljuk a sütőporos lisztet, majd óvatosan összekeverjük.  Abban a tepsiben sütjük, amelyiknek a hátulján a lapokat sütöttük.  Előmelegített sütőben közepes lángon (150 fok).

A krém elkészítése:

A krémhez a lisztet egy kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral feltesszük forrni, majd állandó kevergetés mellet hozzáadjuk a lisztes keveréket és jó sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A porcukrot a margarinnal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűt pépet és simára keverjük.

A sütemény összeállítása:

Az első barna lapra rákenjük a krém felét, majd rátesszük a sárga lapot, rá a krém másik fele és végül a második barna lap. A tetejére megolvasztunk egy tábla tortabevonót, majd hagyjuk rajta megdermedni.  Legjobb előző nap megsütni.