Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Stollen (Drezdai kalács) recept

Stollen (Drezdai kalács)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 5 dkg élesztő
    • 2 dl tej
    • 20 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só
    • 15 dkg mazsola
    • 1 dl rum
    • 17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack…..)
    • 7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
    • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 narancs reszelt héja
    • 1 citrom reszelt héja

    Lekenéshez:

    • 4 dkg vaj
    • 10 dkg porcukor

    Elkészítése:

    A mazsolát áztassuk be kb 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le.

    Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát vágjuk fel apróra (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy).

    A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

    A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.

    Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.

    Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.

    Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze.

    Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.

    A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.

    Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy sütőformába. A másik tésztával is így járjunk el.

    Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem).

    A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

    A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá