Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Somlói sütemény recept

Somlói sütemény
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 ek porcukor
    • 8 ek sima liszt
    • 1 ek kakaópor
    • 1 csipet só

    Vaníliás krémhez:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 500 ml tej
    • 2 ek porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 ek étkezési keményítő

    Sziruphoz:

    • 60 ml víz
    • 50 g cukor
    • 100 g mazsola
    • 100 ml rum (esetleg rumaroma)

    Tálaláshoz:

    • 100 g dió
    • tortabevonó
    • tejszínhab

    Elkészítése:

    A tészta készítése:

    A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A tészta többi részébe belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 részre vágjuk.

    A vaníliakrém készítése:

    Minden hozzávalót csomómentesre keverünk egy tálban, majd gőz fölött sűrű krémmé főzzük.

    A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóiból sűrű szirupot főzünk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.

    Összeállítás:

    A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval. Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, dióval, majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá