Somlói sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 tojás
  • 8 ek porcukor
  • 8 ek sima liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 csipet só

Vaníliás krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 500 ml tej
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek étkezési keményítő

Sziruphoz:

  • 60 ml víz
  • 50 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 100 ml rum (esetleg rumaroma)

Tálaláshoz:

  • 100 g dió
  • tortabevonó
  • tejszínhab

Elkészítése:

A tészta készítése:

A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A tészta többi részébe belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 részre vágjuk.

A vaníliakrém készítése:

Minden hozzávalót csomómentesre keverünk egy tálban, majd gőz fölött sűrű krémmé főzzük.

A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóiból sűrű szirupot főzünk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.

Összeállítás:

A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval. Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, dióval, majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.