Sakktábla szelet recept
Hozzávalók:
Sárga lap:
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 16 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg finomliszt
- fél csomag sütőpor
- csipet só
Barna lap:
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 16 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- fél csomag sütőpor
- csipet só
Töltéshez:
- 1 kis üveg baracklekvár
Tetejére:
- 15 dkg tortabevonó vagy csokoládé
- 4 evőkanál étolaj
Díszítéshez:
- csokoládéforgács
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a két féle cukorral habosra keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és közben folyamatosan keverjük. Beletesszük a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert, kemény habját.
Egy 24*37 cm-es sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk a masszát beleöntjük, előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon kb 20 perc alatt.
A barna lapot is ugyanígy készítjük el, és ugyanekkora sütőlemezen sütjük.
Amikor a lapok kihűltek, akkor a sárga lapot megkenjük lekvárral és ráhelyezzük a barna lapot. Ekkor a tészta széleit körbe vágjuk, hosszában középen elvágjuk, az egyik félbevágott rész tetejét lekvárral lekenjük rátesszük a tészta másik félbe vágott felét, úgy hogy ellenkező színű legyen a ráhelyezett lap alsó fele, tehát 4 db csíkos tésztát kapunk. Az így összeállított tésztát még négy csíkra vágjuk, majd lapjára fordítjuk, lekvárral lekenjük és mindig úgy helyezzük rá a felvágott csíkokat, hogy azok ellenkező színűek legyenek egymáson, addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart.
Hűtőbe egy órára betesszük, hogy a lekvár egy kicsit megkössön.
A tetejére a csokoládét az olajjal vízgőz felett összefőzzük a tésztát bevonjuk, ízlés szerint díszítjük.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.
Tipp:
A tésztát lekvár helyett krémmel is tölthetjük!