Sakktábla szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
Sárga lap:

  • 3 egész tojás
  • 16 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só

Barna lap:

  • 3 egész tojás
  • 16 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só

Töltéshez:

  • 1 kis üveg baracklekvár

Tetejére:

  • 15 dkg tortabevonó vagy csokoládé
  • 4 evőkanál étolaj

Díszítéshez:

  • csokoládéforgács

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a két féle cukorral habosra keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és közben folyamatosan keverjük. Beletesszük a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert, kemény habját.

Egy 24*37 cm-es sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk a masszát beleöntjük, előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon kb 20 perc alatt.

A barna lapot is ugyanígy készítjük el, és ugyanekkora sütőlemezen sütjük.

Amikor a lapok kihűltek, akkor a sárga lapot megkenjük lekvárral és ráhelyezzük a barna lapot. Ekkor a tészta széleit körbe vágjuk, hosszában középen elvágjuk, az egyik félbevágott rész tetejét lekvárral lekenjük rátesszük a tészta másik félbe vágott felét, úgy hogy ellenkező színű legyen a ráhelyezett lap alsó fele, tehát 4 db csíkos tésztát kapunk. Az így összeállított tésztát még négy csíkra vágjuk, majd lapjára fordítjuk, lekvárral lekenjük és mindig úgy helyezzük rá a felvágott csíkokat, hogy azok ellenkező színűek legyenek egymáson, addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart.

Hűtőbe egy órára betesszük, hogy a lekvár egy kicsit megkössön.

A tetejére a csokoládét az olajjal vízgőz felett összefőzzük a tésztát bevonjuk, ízlés szerint díszítjük.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.

Tipp:

A tésztát lekvár helyett krémmel is tölthetjük!