Perec fahéjas cukorral, sütőtökkel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 dl víz
- 2 ek méz
- 2,5 dkg élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg kanadai sütőtök püré
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (elhagyható)
Szódás fürdő:
- 1,5 l víz
- 3 ek szódabikarbóna
Szórás:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 ek fahéj
Elkészítése:
Langyos vízbe beletesszük a mézet, majd az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk benne.
A lisztet, sót, mézes fűszert elkeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a pürét, majd lágy tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy ne legyen ragadós, de lágy maradjon!
A tésztát meleg helyen kb 30 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk, kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt. Kb 12 egyenlő részre osztjuk. A kis részeket egyenéknt kb 40 cm-es rudakká sodorjuk, majd perec formára hajtjuk.
A kész pereceket újabb 15 percig pihentetjük.
Irány a fürdő! Egy magasabb lábasba feltesszük a vizet forralni, majd beletesszük a szódabikarbónát. Vigyázzunk, mert forrásban felhabzik, és ki is futhat! Óvatosan bánjunk vele!
Egyesével 30 másodpercre beletesszük a fürdőbe a pereceket. Szűrőlapáttal kivesszük, szalvétára tesszük, lecsöpögtetjük.
Amikor megszikkadtak, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a pereceket, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, 15-20 perc múlva, amikor szép barnára sültek, kivesszük.
A szórás következik. A vajat megmelegítjük, de csak annyira, hogy folyós legyen (nem kell forralni!).
A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A pereceket, amikor langyosak, ecsettel lekenjük a vajjal és fahéjas cukorral megszórjuk.