Őszibarack recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1-1,2 dl tej
A töltelékhez:
- 40-50 ml tej
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1 kávéskanál rumaroma
- 1 teáskanál kakaópor
- 2-3 teáskanál porcukor
A díszítéshez:
- vérnarancs aroma
- zöld mandula aroma
- kristálycukor
- mentalevél
Elkészítése:
A tésztához a száraz alapanyagokat a vajjal elmorzsoljuk, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta.
Alaposan átgyúrjuk és diónyi gombócokat formázunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.
180 fokos sütőben megsütjük világosra kb 10-12 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kemény lesz a tészta!
Ha kihűltek a sütigolyók (én langyosan szoktam) akkor a lapos oldaluk felől kikaparjuk a belsejüket.
Az így kapott morzsához adjuk a lekvárt, a rumaromát, a porcukrot, a kakaót és a tejet. Elkeverjük és ha túl keménynek találjuk, még pluszban adunk hozzá tejet.
A masszát visszatöltjük a kivájt gombócokba és kettőt-kettőt összeragasztunk. Egyik oldalukat kevés vízzel elkvert vérnarancs a másikat pedig kevés vízzel elkevert mandulaaromába mártjuk, majd kristálycukorba forgatjuk.
Mentalevéllel díszítjük.