Aranygaluska muffin gluténmentesen recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,5 dl tej
- 1 ek eritrit
- 2,5 dkg friss élesztő + 1 mk cukor
- 25 dkg gluténmentes liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
A forgatáshoz:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg eritrit
- olvasztott vaj
A tepsihez:
- vaj
A tálaláshoz:
- 1 tasak GM vanília ízű pudingpor
- 5 dl tej
- ízlés szerint eritrit vagy cukor
Elkészítése:
Kb 1 dl tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet tálas mixer edényébe mérjük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, nekem összesen 1,5 dl kellett hozzá.
A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.
Közben a muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal.
A diót és az eritritet kimérjük és összekeverjük.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, mindegyikből 4-4 gombócot formálunk. A tésztagolyókat olvasztott vajba mártjuk, megforgatjuk a cukros dióban és a tepsi mélyedésébe teszünk.
Újabb 1/2 órát kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.
A pudingport a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük és a “muffinhoz” kínáljuk.
Tipp:
Dió helyett darált mandulával, mogyoróval vagy mákkal is készülhet.