Aranygaluska muffin gluténmentesen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Aranygaluska muffin gluténmentesen

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 1 ek eritrit
  • 2,5 dkg friss élesztő + 1 mk cukor
  • 25 dkg gluténmentes liszt
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja

A forgatáshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg eritrit
  • olvasztott vaj

A tepsihez:

  • vaj

A tálaláshoz:

  • 1 tasak GM vanília ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • ízlés szerint eritrit vagy cukor

Elkészítése:

Kb 1 dl tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet tálas mixer edényébe mérjük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, nekem összesen 1,5 dl kellett hozzá.

A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.

Közben a muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal.

A diót és az eritritet kimérjük és összekeverjük.

A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, mindegyikből 4-4 gombócot formálunk. A tésztagolyókat olvasztott vajba mártjuk, megforgatjuk a cukros dióban és a tepsi mélyedésébe teszünk.

Újabb 1/2 órát kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.

A pudingport a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük és a “muffinhoz” kínáljuk.

Tipp:

Dió helyett darált mandulával, mogyoróval vagy mákkal is készülhet.