Mogyorós csók recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- csipet só
- 15 dkg darált (pörkölt) török mogyoró
- 15 dkg átszitált porcukor
- 3 evőkanál finomliszt
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. (Mivel a csókok 2 tepsin férnek csak el, légkeverést használok.)
Közben elkezdjük habbá verni a tojásfehérjéket a csipet sóval. Amikor már kezd fehéredni, habosodni, apránként hozzáadjuk a porcukrot és egészen addig verjük, míg szép, fényes, alig folyós, ragacsos habot kapunk.
Ezután a lisztet összekeverjük a darált mogyoróval és óvatosan a habhoz keverjük (ezt már csak falapát vagy spatula segítségével!).
Mikor ezzel is megvagyunk, habzsákba vagy zacskóba (aminek levágjuk kicsit a sarkát) töltjük a masszát és kerek halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb – kicsit ugyanis szétterülnek sülés közben.
10 percig 150 fokon, majd 100 fokra mérsékelve a hőmérsékletet, további 25 percig sütjük, szárítjuk. Amikor készen vannak, a sütőben, a tepsin hagyjuk kihűlni a csókokat.
Tipp:
A darált mogyorót le lehet cserélni dióra, vagy akár mandulára is. Finomabb, ha a magvakat előtte megpirítjuk egy kicsit. Igazán különleges ízt kölcsönöz majd a csókoknak.
Ha a mogyorót durvábbra és nem porrá daráljuk, kellemes rágcsálnivalókra bukkanhatunk fogyasztás közben.
Könnyebb a masszát a habzsákba/zacskóba tölteni, ha beleállítjuk egy pohárba, kihajtjuk a széleit a pohár szájára, és úgy kanalazzuk bele a tojáshabos-mogyorós keveréket.
Nagyon figyeljünk, hogy semmi esetre se süssük tovább a csókokat a megadott időnél, mert nagyon könnyen kiszáradnak és akkor törnek, nem pedig csak roppannak.