Mézeskalács házikó recept

Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a mézeskalácsos sütőport és a porcukrot, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgákat, a mézet és a margarint, majd linzertészta állagú tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát ezután kb fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk és sablon alapján (interneten sok féle van) kivágjuk a házikó, torony elemeit. A maradék tésztából egyéb dekorációs elemeket sütünk pl: fenyő, kerítés.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeseket zsírpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Ezután elkészítjük a házikó elemeinek összeragasztásához a karamellt. Egy teflonos vagy kerámia bevonatos serpenyőbe 20 dkg porcukrot teszünk, egyenletesen elsimítjuk, majd takarék lángon felolvasztjuk. Nem kevergetjük, mert akkor csomós lesz.
A mézeskalács elemek oldalát illetve az alját óvatosan az olvasztott cukorba mártjuk és ráragasztjuk bármilyen általunk választott alapra. Ez lehet karton tortalap, tányér, fa szelet, tálca. Az elemek oldalait óvatosan kell összeilleszteni, el ne törjenek. Mikor az oldal részek készen vannak, rátesszük a házikóra és a toronyra a tető részt. Ezt szintén olvasztott cukor segítségével.
Ezután elkészítjük a cukormázat, ezzel erősítjük meg az illesztéseket, ezzel rögzítjük az apróbb elemeket és díszítjük a házikót, tornyot.
Vizet forralunk egy lábasban és rátesszük az edényt, amelybe korábban a tojások fehérjét tettük. Ezt gőz felett elkezdjük kemény habbá verni, közben pedig fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, ha tejfölszerű állaga lesz. A masszát habzsákba töltjük és az illesztéseket ezzel erősítjük, takarjuk illetve a dekorációs elemeket ezzel ragasztjuk az alapra.
A tojásfehérje habbal díszítjük a házikót, tornyot, a mézeskalácsból készített fenyőket. A fenyőkre cukordrazsét szórhatunk további díszítésként. Amikor elkészült a házikó az egészet megszórjuk porcukorral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »