Mézeskalács házikó recept

Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a mézeskalácsos sütőport és a porcukrot, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgákat, a mézet és a margarint, majd linzertészta állagú tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát ezután kb fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk és sablon alapján (interneten sok féle van) kivágjuk a házikó, torony elemeit. A maradék tésztából egyéb dekorációs elemeket sütünk pl: fenyő, kerítés.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeseket zsírpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Ezután elkészítjük a házikó elemeinek összeragasztásához a karamellt. Egy teflonos vagy kerámia bevonatos serpenyőbe 20 dkg porcukrot teszünk, egyenletesen elsimítjuk, majd takarék lángon felolvasztjuk. Nem kevergetjük, mert akkor csomós lesz.
A mézeskalács elemek oldalát illetve az alját óvatosan az olvasztott cukorba mártjuk és ráragasztjuk bármilyen általunk választott alapra. Ez lehet karton tortalap, tányér, fa szelet, tálca. Az elemek oldalait óvatosan kell összeilleszteni, el ne törjenek. Mikor az oldal részek készen vannak, rátesszük a házikóra és a toronyra a tető részt. Ezt szintén olvasztott cukor segítségével.
Ezután elkészítjük a cukormázat, ezzel erősítjük meg az illesztéseket, ezzel rögzítjük az apróbb elemeket és díszítjük a házikót, tornyot.
Vizet forralunk egy lábasban és rátesszük az edényt, amelybe korábban a tojások fehérjét tettük. Ezt gőz felett elkezdjük kemény habbá verni, közben pedig fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, ha tejfölszerű állaga lesz. A masszát habzsákba töltjük és az illesztéseket ezzel erősítjük, takarjuk illetve a dekorációs elemeket ezzel ragasztjuk az alapra.
A tojásfehérje habbal díszítjük a házikót, tornyot, a mézeskalácsból készített fenyőket. A fenyőkre cukordrazsét szórhatunk további díszítésként. Amikor elkészült a házikó az egészet megszórjuk porcukorral.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »