Meggyes-túrós rétes recept
Hozzávalók:
- 1 cs teljes kiőrlésű rétestészta
- 50 dkg túró
- 25 dkg magozott, cukrozott meggy (vagy meggybefőtt)
- 15 dkg porcukor (vagy édesítőszer)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek tejföl
- 1 cs vaníliás pudingpor (vagy 1 ek étkezési keményítő)
- kb 1 dl étolaj a lapok lekenéséhez
Elkészítése:
A meggyet sütés előtt pár órával (vagy előző nap) magozzuk ki és cukrozzuk le, majd alaposan csepegtessük le mielőtt a túrós töltelékre szórnánk.
A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingpor (vagy étkezési keményítőt) és szintén keverjük össze.
Egy konyharuhát nedvesítsünk be, helyezzünk rá egy réteslapot és kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le olajjal. Végül helyezzük rá a harmadik réteslapot, a szélektől hagyjunk el kb. 1,5 cm-es tésztacsíkot és kanalazzuk rá a túrós töltelék felét, majd szórjuk meg ízlés szerint a meggyel.
Ezután hajtsuk rá a tésztacsíkot, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétes.
A maradék rétestésztával is így járjunk el.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztarudakat, majd kenjük le vékonyan olajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni mielőtt felszeletelnénk.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a rétes, majd szórjuk meg porcukorral és úgy kínáljuk.