Meggyes-túrós rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Meggyes-túrós rétes

Hozzávalók:

  • 1 cs teljes kiőrlésű rétestészta
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg magozott, cukrozott meggy (vagy meggybefőtt)
  • 15 dkg porcukor (vagy édesítőszer)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek tejföl
  • 1 cs vaníliás pudingpor (vagy 1 ek étkezési keményítő)
  • kb 1 dl étolaj a lapok lekenéséhez

Elkészítése:

A meggyet sütés előtt pár órával (vagy előző nap) magozzuk ki és cukrozzuk le, majd alaposan csepegtessük le mielőtt a túrós töltelékre szórnánk.

A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingpor (vagy étkezési keményítőt) és szintén keverjük össze.

Egy konyharuhát nedvesítsünk be, helyezzünk rá egy réteslapot és kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le olajjal. Végül helyezzük rá a harmadik réteslapot, a szélektől hagyjunk el kb. 1,5 cm-es tésztacsíkot és kanalazzuk rá a túrós töltelék felét, majd szórjuk meg ízlés szerint a meggyel.

Ezután hajtsuk rá a tésztacsíkot, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétes.

A maradék rétestésztával is így járjunk el.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztarudakat, majd kenjük le vékonyan olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni mielőtt felszeletelnénk.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a rétes, majd szórjuk meg porcukorral és úgy kínáljuk.