Meggyes-gesztenyés kosárka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tészta:
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg hideg vaj vagy margarin
- 4 dkg porcukor
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- tejföl ha szükséges
Töltelék:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1,5 dl tej
- 1/2 cs vaníliás pudingpor (2 dkg)
- 3 ek cukor
- rum ízlés szerint
- lecsepegtetett meggybefőtt
Elkészítése:
A tésztához a liszteket, porcukrot és a sót összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár éjszakára is.
Miután a tészta kellőképpen lehűlt kissé átgyúrjuk, 5-6 mm vastagra nyújtjuk és kb 8-9 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk (a lényeg, hogy nagyobb legyen a tészta, mint a kosárka. A mi formánk 6 cm átmérőjű).
A formákat kevés rétesliszttel meghintjük, majd a köröket belenyomkodjuk a formákba. 180 fokon kb 10 perc alatt elősütjük.
A maradék tésztát összegyúrjuk és fagyasztóba tesszük.
A krémhez a tejben felfőzzük a pudingport és a cukrot, majd még forrón kézi robotgéppel hozzádolgozzuk a gesztenyét és az aromát.
A kész krémet habzsákkal vagy kisnanállal a kosárkákba töltjük, majd 2-3 szem meggyet nyomkodunk bele.
A fagyos tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a kosárkákra, majd kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
Langyosan, óvatosan kifordítjuk a sütiket a formából, majd porcukorral megszórva tálaljuk.