Meggyes-gesztenyés kosárka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 12 darabhoz:
Tészta:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 4 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • tejföl ha szükséges

Töltelék:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1,5 dl tej
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor (2 dkg)
  • 3 ek cukor
  • rum ízlés szerint
  • lecsepegtetett meggybefőtt

Elkészítése:

A tésztához a liszteket, porcukrot és a sót összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár éjszakára is.

Miután a tészta kellőképpen lehűlt kissé átgyúrjuk, 5-6 mm vastagra nyújtjuk és kb 8-9 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk (a lényeg, hogy nagyobb legyen a tészta, mint a kosárka. A mi formánk 6 cm átmérőjű).

A formákat kevés rétesliszttel meghintjük, majd a köröket belenyomkodjuk a formákba. 180 fokon kb 10 perc alatt elősütjük.

A maradék tésztát összegyúrjuk és fagyasztóba tesszük.

A krémhez a tejben felfőzzük a pudingport és a cukrot, majd még forrón kézi robotgéppel hozzádolgozzuk a gesztenyét és az aromát.

A kész krémet habzsákkal vagy kisnanállal a kosárkákba töltjük, majd 2-3 szem meggyet nyomkodunk bele.

A fagyos tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a kosárkákra, majd kb 30 perc alatt pirosra sütjük.

Langyosan, óvatosan kifordítjuk a sütiket a formából, majd porcukorral megszórva tálaljuk.