Marlenka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg vaj
- 3 ek méz
- 7 ek cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 dkg finomliszt
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 ek 20 %-os ecet
Diós krém:
- 2 tasak vanília ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 15 dkg darált dió
- és az összes karamell
Karamellhez:
- 2 bögre (2 dl-es) cukor
- fél bögre víz
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg vaj
- 2 csipet só
Elkészítése:
Elkészítjük a karamellt: a vizet és a cukrot keverjük össze és kezdjük el alacsony lángon hevíteni addig, amíg a cukor el nem olvad, ezután emeljük a hőt, kezdjük karamellizálni a cukrot.
Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Tegyük vissza a tűzre és főzzük krémesre, majd hűtsük ki.
Elkészítjük a tésztát: egy edényben felolvasztjuk a vajat, a mézet, a cukrot és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Felmelegítjük, de nem forraljuk (mert megsül a tojás), majd teljesen kihűtjük.
A kihűlt keverékhez hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és az ecetet.
A tésztát összegyúrjuk, majd sütőpapíron 6 db kb 20*30 cm-es lapot nyújtunk.
Tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Nagy gáztepsin 2 lapot sütöttem meg egyszerre.
Elkészítjük a diós krémet: a pudingporokból, tejből sűrű pudingot főzünk, kihűtjük, majd alaposan (habosra) kikeverjük a vajjal. Ezután hozzákeverjük a diót, végül pedig a hideg karamellt (1,5dl kivételével, mert nekünk ennyi édesítés bőven elég. Üvegbe öntve a maradék hűtőben tárolható).
A lapokat megkenjük a diós krémmel, a végén, a tetejére is teszünk egy vékony réteget. Zárásként megszórjuk darált dióval, esetleg olvasztott csokival is díszíthetjük.
Hűtőben 1 vagy inkább 2 napig hagyjuk, hogy a tészta teljesen átpuhuljon. Csak ezután tudunk nekiesni ennek a mennyei sütinek!
Jó sütizést mindenkinek!
Tipp:
A lapokat rummal vagy rumaromával le lehet kenni, mielőtt rákerül a diós krém.