Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Marlenka recept

Marlenka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 10 dkg vaj
    • 3 ek méz
    • 7 ek cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 50 dkg finomliszt
    • 1 ek szódabikarbóna
    • 1 ek 20 %-os ecet

    Diós krém:

    • 2 tasak vanília ízű pudingpor
    • 6 dl tej
    • 25 dkg margarin
    • 15 dkg darált dió
    • és az összes karamell

    Karamellhez:

    • 2 bögre (2 dl-es) cukor
    • fél bögre víz
    • 3 dl habtejszín
    • 10 dkg vaj
    • 2 csipet só

    Elkészítése:

    Elkészítjük a karamellt: a vizet és a cukrot keverjük össze és kezdjük el alacsony lángon hevíteni addig, amíg a cukor el nem olvad, ezután emeljük a hőt, kezdjük karamellizálni a cukrot.

    Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Tegyük vissza a tűzre és főzzük krémesre, majd hűtsük ki.

    Elkészítjük a tésztát: egy edényben felolvasztjuk a vajat, a mézet, a cukrot és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Felmelegítjük, de nem forraljuk (mert megsül a tojás), majd teljesen kihűtjük.

    A kihűlt keverékhez hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és az ecetet.

    A tésztát összegyúrjuk, majd sütőpapíron 6 db kb 20*30 cm-es lapot nyújtunk.

    Tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Nagy gáztepsin 2 lapot sütöttem meg egyszerre.

    Elkészítjük a diós krémet: a pudingporokból, tejből sűrű pudingot főzünk, kihűtjük, majd alaposan (habosra) kikeverjük a vajjal. Ezután hozzákeverjük a diót, végül pedig a hideg karamellt (1,5dl kivételével, mert nekünk ennyi édesítés bőven elég. Üvegbe öntve a maradék hűtőben tárolható).

    A lapokat megkenjük a diós krémmel, a végén, a tetejére is teszünk egy vékony réteget. Zárásként megszórjuk darált dióval, esetleg olvasztott csokival is díszíthetjük.

    Hűtőben 1 vagy inkább 2 napig hagyjuk, hogy a tészta teljesen átpuhuljon. Csak ezután tudunk nekiesni ennek a mennyei sütinek!

    Jó sütizést mindenkinek!

    Tipp:

    A lapokat rummal vagy rumaromával le lehet kenni, mielőtt rákerül a diós krém.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá