Marlenka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Karamell:
- 1 l zsíros (legalább 3,5 %-os vagy házi) tej
- 30 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 üveg vaníliaaroma
Krém:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg margarin
- 15 dkg darált dió
- az előzőleg elkészített karamell (kb 50 dkg)
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 3 ek méz
- 10 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpos ek szódabikarbóna
- 1/2 ek 20 %-os ecet
Elkészítése:
Karamell:
Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel a tej, cukor, szódabikarbóna és vaníliaaroma keverékét, majd vegyük kisebb lángra és kb két óra alatt szép lassan főzzük sűrűre.
Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át, majd főzzük kellően sűrűre (ha szükséges akkor lángelosztót is tegyünk alá, hogy szép lassan forrjon és sűrűsödjön be).
Amikor elkészült teljesen hűtsük ki mielőtt a krémhez kevernénk (érdemes előző nap megfőzni a karamellt, mert akkor lesz ideje kellően kihűlni és besűrűsödni).
Tészta:
Egy tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük éppen csak langyosra.
A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel és pezsegtessük ki, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá).
Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára (én egyszerre két papíron nyújtom ki és két tepsire helyezem rá, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat)
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes (180 fokos) hőmérsékleten 7-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez).
A sütőből kivéve, várjunk pár percet, majd egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát. Végül pedig óvatosan húzzuk át egy tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mindegyik lappal így járunk el.
Krém:
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez. Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk.
A margarinhoz adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. A mikor már kezd krémes állagú lenni, apránként adjuk hozzá a maradék pudingot is. Addig keverjük, még jó krémes nem lesz.
Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt. Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra (én a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam).
Összeállítás:
Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot). A maradék tésztalapokkal és a krémmel szintén így járjunk el.
A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.
Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak és az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »