Marcipános-narancsos és nutellás-mogyorós bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g rizsliszt
- 60 g mandulaliszt
- 15 g útifűmaghéj liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 50 g vaj
- 150 ml laktózmentes tej
Marcipános-narancsos krém:
- 120 g porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1/4 tk mandulaaroma
- 1/4 tk rumaroma
- 80 ml laktózmentes tej
- 100 g kockára vágott marcipán
- 160 g őrölt mandula
- 5 ek cukrozott narancs héja
- 1 narancs reszelt héja
Nutellás-mogyorós krém:
- 15 dkg aprított mogyoró
- 20 dkg nutella
- kevés gluténmentes zsemlemorzsa
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két gombócot formálunk belőlőle és folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
A marcipános krémhez a porcukrot, tejet, aromákat és a marcipánt közepes láng felett folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük, majd levesszük a tűzről és ha langyosra hűlt, az őrölt mandulára öntjük. Hozzáadjuk a reszelt és a cukrozott narancshéjat, majd letakarva félretesszük.
A mogyorós krémhez a nutellát elkeverjük az aprított mogyoróval, meghintjük kevéske gluténmentes panírmorzsával, majd felhasználásig szobahőmérsékleten félretesszük.
A tészták állaga nagyon omlós nyersen, így másabb módot igényel a nyújtásuk mint azt megszoktuk a lisztes változatnál. Először is a hűtőből kivett tésztákat mentes liszttel meghintett deszkán kicsit átgyúrjuk. Ne túl sokkal, mert ronthat a tészta állagán.
A tésztákat folpackra tesszük, 20*25 cm-esre nyújtjuk és megkenjük egyiket mogyorós, a másikat marcipános krémmel úgy, hogy 3 szélén 2-2 cm üres helyet hagyjunk, a másikon pedig ujjpercnyit, azt hajtjuk majd az aljára. Behajtjuk a tészta két szélét az üres helyeken a krém irányába, ezek lesznek az oldalai, majd szépen a folpack végét húzva felcsavarjuk a bejglinket.
A tojást szétválasztjuk, majd a sárgájával átkenjük a két bejglinket. Hagyjuk rászáradni. Ezután fehérjével kenjük le a rudakat és azt is hagyjuk rászáradni. Amikor ez is kész, fogpiszkálóval sűrűn átszúrkáljuk a bejgliket, mégegyszer lekenjük fehérjével és már mehet is az előmelegített sütőbe.
170 gokon kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd ha langyosra hűltek, folpackba csomagolva tároljuk hogy ne száradjanak ki.