Marcipános-narancsos és nutellás-mogyorós bejgli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 250 g rizsliszt
  • 60 g mandulaliszt
  • 15 g útifűmaghéj liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 50 g vaj
  • 150 ml laktózmentes tej

Marcipános-narancsos krém:

  • 120 g porcukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1/4 tk mandulaaroma
  • 1/4 tk rumaroma
  • 80 ml laktózmentes tej
  • 100 g kockára vágott marcipán
  • 160 g őrölt mandula
  • 5 ek cukrozott narancs héja
  • 1 narancs reszelt héja

Nutellás-mogyorós krém:

  • 15 dkg aprított mogyoró
  • 20 dkg nutella
  • kevés gluténmentes zsemlemorzsa

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két gombócot formálunk belőlőle és folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

A marcipános krémhez a porcukrot, tejet, aromákat és a marcipánt közepes láng felett folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük, majd levesszük a tűzről és ha langyosra hűlt, az őrölt mandulára öntjük. Hozzáadjuk a reszelt és a cukrozott narancshéjat, majd letakarva félretesszük.

A mogyorós krémhez a nutellát elkeverjük az aprított mogyoróval, meghintjük kevéske gluténmentes panírmorzsával, majd felhasználásig szobahőmérsékleten félretesszük.

A tészták állaga nagyon omlós nyersen, így másabb módot igényel a nyújtásuk mint azt megszoktuk a lisztes változatnál. Először is a hűtőből kivett tésztákat mentes liszttel meghintett deszkán kicsit átgyúrjuk. Ne túl sokkal, mert ronthat a tészta állagán.

A tésztákat folpackra tesszük, 20*25 cm-esre nyújtjuk és megkenjük egyiket mogyorós, a másikat marcipános krémmel úgy, hogy 3 szélén 2-2 cm üres helyet hagyjunk, a másikon pedig ujjpercnyit, azt hajtjuk majd az aljára. Behajtjuk a tészta két szélét az üres helyeken a krém irányába, ezek lesznek az oldalai, majd szépen a folpack végét húzva felcsavarjuk a bejglinket.

A tojást szétválasztjuk, majd a sárgájával átkenjük a két bejglinket. Hagyjuk rászáradni. Ezután fehérjével kenjük le a rudakat és azt is hagyjuk rászáradni. Amikor ez is kész, fogpiszkálóval sűrűn átszúrkáljuk a bejgliket, mégegyszer lekenjük fehérjével és már mehet is az előmelegített sütőbe.

170 gokon kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd ha langyosra hűltek, folpackba csomagolva tároljuk hogy ne száradjanak ki.