Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Omlós mákos és lekváros rudacskák recept

Omlós mákos és lekváros rudacskák
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

    A tésztához

    • 40 dkg finomliszt
    • 1 csipet só
    • 25 dkg margarin
    • 20 dkg tejföl

    A mákos töltelékhez

    • 2,5 dkg darált mák
    • 3 dkg kristálycukor
    • 0,75 dl tej
    • 1 db citrom reszelt héja
    • 1 marék mazsola
    • 2 evőkanál méz

    A lekváros töltelékhez

    • szilvalekvár

    A hempergetéshez

    • 2 evőkanál porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Elkészítés

    A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a felkockázott, hideg margarint. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

    A mákos töltelékhez a tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a darált mákot, majd félretesszük hűlni.

    A tésztát lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A szélére egy sávban szilvalekvárt kanalazunk vagy a mákos tölteléket eloszlatjuk, majd a tésztát feltekerjük. A töltelékes csíkot levágjuk, és 5-6 cm-es darabokra vágjuk. A műveletet addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.

    A rudakat sütőpapírral bélelt vagy enyhén kivajazott, lisztezett tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített, légkeveréses sütőben 170 °C-on 15–17 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a tészta világos maradjon; amikor az alja és a széle enyhén pirul, már elkészült.

    A még forró rudakat azonnal meghempergetjük a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.

    Tipp

    A sütemény jól záródó dobozban több napig eltartható. Ha egységesebb ízt szeretnénk, készíthetjük csak mákos vagy csak lekváros töltelékkel is. A mákos töltelék állagát szükség esetén kevés tejjel lehet lazítani.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek