Hozzávalók
A tésztához
A mákos töltelékhez
A lekváros töltelékhez
A hempergetéshez
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a felkockázott, hideg margarint. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
A mákos töltelékhez a tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a darált mákot, majd félretesszük hűlni.
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A szélére egy sávban szilvalekvárt kanalazunk vagy a mákos tölteléket eloszlatjuk, majd a tésztát feltekerjük. A töltelékes csíkot levágjuk, és 5-6 cm-es darabokra vágjuk. A műveletet addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
A rudakat sütőpapírral bélelt vagy enyhén kivajazott, lisztezett tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített, légkeveréses sütőben 170 °C-on 15–17 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a tészta világos maradjon; amikor az alja és a széle enyhén pirul, már elkészült.
A még forró rudakat azonnal meghempergetjük a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.
A sütemény jól záródó dobozban több napig eltartható. Ha egységesebb ízt szeretnénk, készíthetjük csak mákos vagy csak lekváros töltelékkel is. A mákos töltelék állagát szükség esetén kevés tejjel lehet lazítani.