Omlós mákos dunna recept

- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 12,5 dkg darált mák
- 3 dkg kristálycukor
- 75 ml tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
A hempergetéshez
- porcukor
Elkészítése:
A tésztához a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a csipet sót és a reszelt citromhéjat, majd fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, amíg tésztává áll össze. Ha kissé ragad, nem gond. A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy a vaj visszadermedjen. Ha sietünk, a fagyasztó is gyorsíthatja a folyamatot.
A töltelékhez a tejet, a cukrot, a mézet és a citrom reszelt héját egy lábasban közepes lángon felmelegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor elzárjuk a hőt, és hozzákeverjük a mákot. Lefedve hagyjuk kihűlni.
A visszadermedt tésztát lisztezett felületen kb. 28×32 cm-es téglalappá nyújtjuk, nagyjából 7 mm vastagságban. A kinyújtott tésztát 8×32 cm-es téglalapokra vágjuk. Mindegyik téglalap egyik szélére egy csíkban máktölteléket helyezünk.
A tésztát óvatosan ráhajtjuk a töltelékre, ha elszakad, kézzel igazítjuk és összenyomkodjuk. A hajtogatott rudakat enyhén megsodorjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk, így kis mákos “dunnákat” kapunk. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a mákos dunnákat kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, ha az aljuk kezd szép világosbarnára pirulni.
A még forró süteményeket vaníliás porcukorba hempergetjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Zárt dobozban tárolva napokig elállnak, és igazán finomak!
Ebből a mennyiségből kb. 32 db kis süti lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »