Omlós mákos dunna recept
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 12,5 dkg darált mák
- 3 dkg kristálycukor
- 75 ml tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
A hempergetéshez
- porcukor
Elkészítése:
A tésztához a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a csipet sót és a reszelt citromhéjat, majd fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, amíg tésztává áll össze. Ha kissé ragad, nem gond. A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy a vaj visszadermedjen. Ha sietünk, a fagyasztó is gyorsíthatja a folyamatot.
A töltelékhez a tejet, a cukrot, a mézet és a citrom reszelt héját egy lábasban közepes lángon felmelegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor elzárjuk a hőt, és hozzákeverjük a mákot. Lefedve hagyjuk kihűlni.
A visszadermedt tésztát lisztezett felületen kb. 28×32 cm-es téglalappá nyújtjuk, nagyjából 7 mm vastagságban. A kinyújtott tésztát 8×32 cm-es téglalapokra vágjuk. Mindegyik téglalap egyik szélére egy csíkban máktölteléket helyezünk.
A tésztát óvatosan ráhajtjuk a töltelékre, ha elszakad, kézzel igazítjuk és összenyomkodjuk. A hajtogatott rudakat enyhén megsodorjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk, így kis mákos “dunnákat” kapunk. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a mákos dunnákat kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, ha az aljuk kezd szép világosbarnára pirulni.
A még forró süteményeket vaníliás porcukorba hempergetjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Zárt dobozban tárolva napokig elállnak, és igazán finomak!
Ebből a mennyiségből kb. 32 db kis süti lesz.