Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meggyes, mákos béles recept

Meggyes, mákos béles
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    A tésztához

    • 400 g finomliszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 1 csipet tengeri só
    • 200 g vaj
    • 5 evőkanál tejföl

    A töltelékhez

    • 350 g darált mák
    • 200 g cukor
    • 400 ml tej
    • 50 g búzadara
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 1 kávéskanál őrölt fahéj
    • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
    • 350 g meggybefőtt, jól lecsepegtetve

    A tetejére

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 evőkanál tej
    • 1 evőkanál vaníliás porcukor

    Elkészítés

    A töltelék elkészítése

    Elsőként elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a darált mákot és a búzadarát. Alaposan elkeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    A jól lecsepegtetett meggyet a kihűlt mákos alaphoz keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fahéjat, majd félretesszük.

    A tészta elkészítése

    A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Belekerül a tejföl is, majd összeállítjuk a könnyen nyújtható tésztát. Két egyenlő részre osztjuk (kb. 400–400 g).

    A sütőt előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

    Összeállítás

    Az első tésztalapot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. A tésztára 5 evőkanál sárgabaracklekvárt kenünk.

    Erre egyenletesen ráhalmozzuk a mákos–meggyes tölteléket, és elsimítjuk.

    A második tésztalapot is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére fektetjük. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, ezzel kenjük le a tészta tetejét. Villával több helyen megszurkáljuk.

    Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

    Tálalás

    A süteményt hagyjuk langyosra hűlni, majd szépen szeletelhető. Tálalás előtt vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.

    Tipp

    Ha a meggy túl lédús, sütés előtt egy kevés zsemlemorzsával vagy plusz mákkal összekeverve elkerülhetjük, hogy eláztassa a tésztát. A sütemény másnapra még jobban összeérik, és könnyebben szeletelhető.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek