Meggyes, mákos béles recept
Hozzávalók
A tésztához
- 400 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet tengeri só
- 200 g vaj
- 5 evőkanál tejföl
A töltelékhez
- 350 g darált mák
- 200 g cukor
- 400 ml tej
- 50 g búzadara
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 5 evőkanál sárgabaracklekvár
- 350 g meggybefőtt, jól lecsepegtetve
A tetejére
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál vaníliás porcukor
Elkészítés
A töltelék elkészítése
Elsőként elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a darált mákot és a búzadarát. Alaposan elkeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A jól lecsepegtetett meggyet a kihűlt mákos alaphoz keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fahéjat, majd félretesszük.
A tészta elkészítése
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Belekerül a tejföl is, majd összeállítjuk a könnyen nyújtható tésztát. Két egyenlő részre osztjuk (kb. 400–400 g).
A sütőt előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Összeállítás
Az első tésztalapot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. A tésztára 5 evőkanál sárgabaracklekvárt kenünk.
Erre egyenletesen ráhalmozzuk a mákos–meggyes tölteléket, és elsimítjuk.
A második tésztalapot is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére fektetjük. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, ezzel kenjük le a tészta tetejét. Villával több helyen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tálalás
A süteményt hagyjuk langyosra hűlni, majd szépen szeletelhető. Tálalás előtt vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.
Tipp
Ha a meggy túl lédús, sütés előtt egy kevés zsemlemorzsával vagy plusz mákkal összekeverve elkerülhetjük, hogy eláztassa a tésztát. A sütemény másnapra még jobban összeérik, és könnyebben szeletelhető.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »










