Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
Elsőként elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a darált mákot és a búzadarát. Alaposan elkeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A jól lecsepegtetett meggyet a kihűlt mákos alaphoz keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fahéjat, majd félretesszük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Belekerül a tejföl is, majd összeállítjuk a könnyen nyújtható tésztát. Két egyenlő részre osztjuk (kb. 400–400 g).
A sütőt előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Az első tésztalapot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. A tésztára 5 evőkanál sárgabaracklekvárt kenünk.
Erre egyenletesen ráhalmozzuk a mákos–meggyes tölteléket, és elsimítjuk.
A második tésztalapot is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére fektetjük. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, ezzel kenjük le a tészta tetejét. Villával több helyen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A süteményt hagyjuk langyosra hűlni, majd szépen szeletelhető. Tálalás előtt vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.
Ha a meggy túl lédús, sütés előtt egy kevés zsemlemorzsával vagy plusz mákkal összekeverve elkerülhetjük, hogy eláztassa a tésztát. A sütemény másnapra még jobban összeérik, és könnyebben szeletelhető.