Meggyes, mákos béles

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Meggyes, mákos béles

Hozzávalók

A tésztához

  • 400 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet tengeri só
  • 200 g vaj
  • 5 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 350 g darált mák
  • 200 g cukor
  • 400 ml tej
  • 50 g búzadara
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 350 g meggybefőtt, jól lecsepegtetve

A tetejére

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítés

A töltelék elkészítése

Elsőként elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a darált mákot és a búzadarát. Alaposan elkeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A jól lecsepegtetett meggyet a kihűlt mákos alaphoz keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fahéjat, majd félretesszük.

A tészta elkészítése

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Belekerül a tejföl is, majd összeállítjuk a könnyen nyújtható tésztát. Két egyenlő részre osztjuk (kb. 400–400 g).

A sütőt előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Összeállítás

Az első tésztalapot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. A tésztára 5 evőkanál sárgabaracklekvárt kenünk.

Erre egyenletesen ráhalmozzuk a mákos–meggyes tölteléket, és elsimítjuk.

A második tésztalapot is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére fektetjük. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, ezzel kenjük le a tészta tetejét. Villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás

A süteményt hagyjuk langyosra hűlni, majd szépen szeletelhető. Tálalás előtt vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.

Tipp

Ha a meggy túl lédús, sütés előtt egy kevés zsemlemorzsával vagy plusz mákkal összekeverve elkerülhetjük, hogy eláztassa a tésztát. A sütemény másnapra még jobban összeérik, és könnyebben szeletelhető.