Mákos ködmönujj recept
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 csipet só
- 0,5 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 40 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 3–4 alma (lereszelve)
- 1 marék tejbe áztatott mazsola
- 0,5 citrom reszelt héja
Kenéshez
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez a mákot, a cukrot, a lekvárt, a mazsolát, a citromhéjat és a kinyomkodott almát összekeverjük. A masszát a kinyújtott tésztára egyenletesen eloszlatjuk, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával vagy pálcikával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütés második felében alufóliával lazán lefedjük, hogy a tészta belseje is átsüljön, de a teteje ne égjen meg.
Tálalás
Langyosan a legfinomabb, de másnapra is puha marad. Porcukorral meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









