Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos ködmönujj recept

Mákos ködmönujj
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 15 dkg vaj
    • 1,5 dl tejföl
    • 1 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 10 dkg cukor
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csipet só
    • 0,5 citrom reszelt héja

    Töltelékhez:

    • 40 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
    • 3–4 alma (lereszelve)
    • 1 marék tejbe áztatott mazsola
    • 0,5 citrom reszelt héja

    Kenéshez

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

    A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk.

    A töltelékhez a mákot, a cukrot, a lekvárt, a mazsolát, a citromhéjat és a kinyomkodott almát összekeverjük. A masszát a kinyújtott tésztára egyenletesen eloszlatjuk, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük.

    A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával vagy pálcikával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson.

    180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütés második felében alufóliával lazán lefedjük, hogy a tészta belseje is átsüljön, de a teteje ne égjen meg.

    Tálalás

    Langyosan a legfinomabb, de másnapra is puha marad. Porcukorral meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek