Mákos ködmönujj

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mákos ködmönujj

Hozzávalók

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 0,5 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 40 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 3–4 alma (lereszelve)
  • 1 marék tejbe áztatott mazsola
  • 0,5 citrom reszelt héja

Kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk.

A töltelékhez a mákot, a cukrot, a lekvárt, a mazsolát, a citromhéjat és a kinyomkodott almát összekeverjük. A masszát a kinyújtott tésztára egyenletesen eloszlatjuk, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük.

A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával vagy pálcikával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütés második felében alufóliával lazán lefedjük, hogy a tészta belseje is átsüljön, de a teteje ne égjen meg.

Tálalás

Langyosan a legfinomabb, de másnapra is puha marad. Porcukorral meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.