Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hamis hájas recept

Hamis hájas
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    A tésztához:

    • 50 dkg zsír
    • 25 dkg liszt (a zsírral keverve)
    • 60 dkg liszt (a tésztához)
    • 3 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 evőkanál 10%-os ecet
    • csipet só
    • 3 dl langyos víz (vagy szódavíz)

    A töltelékhez:

    • szilalekvár
    • sárgabarack lekvár

    A beforgatáshoz:

    • porcukor

    Elkészítése

    A zsírt 25 dkg liszttel alaposan összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük.
    A 60 dkg liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgákat, az ecetet, a sót, és fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet (vagy szódavizet), amíg rugalmas, sima tésztát kapunk. Addig gyúrjuk, amíg a felülete enyhén hólyagos lesz.

    A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. A zsíros-lisztes keveréket a tészta kétharmad részére kenjük, az üres egyharmadot ráhajtjuk, majd a maradék zsíros részt erre is visszahajtjuk. Ezután a hosszanti irányban is hajtunk rajta egyet, így kapunk egy téglalap formát. Letakarva fél órát pihentetjük.

    Ezt a hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük (összesen háromszor), mindig fél órás pihenőkkel. A harmadik pihenés után a tésztát kinyújtjuk, és melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágjuk.

    A közepére lekvárt teszünk, háromszögre hajtjuk, de a széleket nem nyomjuk le, hogy sütéskor szépen felnyíljanak. Néhány darabot különleges formára is hajthatunk: a háromszög két csúcsát visszahajtva „füles” táskákat kapunk.

    Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20–25 perc).

    Még melegen porcukorba forgatjuk.

    Tipp

    A zsíros-lisztes keveréket érdemes hűtve tartani a hajtogatások között, hogy ne olvadjon meg. A lekvár legyen sűrű, különben kifolyik sütés közben. A tészta akár másnap is friss és omlós marad.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek