Hamis hájas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Hamis hájas

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg zsír
  • 25 dkg liszt (a zsírral keverve)
  • 60 dkg liszt (a tésztához)
  • 3 nagy tojássárgája
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • csipet só
  • 3 dl langyos víz (vagy szódavíz)

A töltelékhez:

  • szilalekvár
  • sárgabarack lekvár

A beforgatáshoz:

  • porcukor

Elkészítése

A zsírt 25 dkg liszttel alaposan összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük.
A 60 dkg liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgákat, az ecetet, a sót, és fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet (vagy szódavizet), amíg rugalmas, sima tésztát kapunk. Addig gyúrjuk, amíg a felülete enyhén hólyagos lesz.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. A zsíros-lisztes keveréket a tészta kétharmad részére kenjük, az üres egyharmadot ráhajtjuk, majd a maradék zsíros részt erre is visszahajtjuk. Ezután a hosszanti irányban is hajtunk rajta egyet, így kapunk egy téglalap formát. Letakarva fél órát pihentetjük.

Ezt a hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük (összesen háromszor), mindig fél órás pihenőkkel. A harmadik pihenés után a tésztát kinyújtjuk, és melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágjuk.

A közepére lekvárt teszünk, háromszögre hajtjuk, de a széleket nem nyomjuk le, hogy sütéskor szépen felnyíljanak. Néhány darabot különleges formára is hajthatunk: a háromszög két csúcsát visszahajtva „füles” táskákat kapunk.

Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20–25 perc).

Még melegen porcukorba forgatjuk.

Tipp

A zsíros-lisztes keveréket érdemes hűtve tartani a hajtogatások között, hogy ne olvadjon meg. A lekvár legyen sűrű, különben kifolyik sütés közben. A tészta akár másnap is friss és omlós marad.