Makrut recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1/2 kg durum dara ( én sima búza darát használtam )
- 25 dkg vaj (margarin)
- 2,5 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 25 dkg datolya
- 10 dkg darált mandula vagy dió vagy mogyoró (elhagyható)
- 1 kk fahéj
- 1/2 dl narancsvirágvíz (elhagyható)
A sziruphoz:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 10 dkg méz
- narancsvirágvíz (elhagyható)
Elkészítése:
A darát összemorzsoljuk a vajjal, majd a vízzel közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. Pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket (a dara dagadni fog, így a tészta kissé keményebb lesz ahogy áll. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk és masszává gyúrjuk a fahéjjal, mandulával, narancsvirágvízzel. A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, végigfektetjük a tészta szélén, majd feltekerjük éppen csak annyira, hogy a tészta körbevegye a tölteléket, késsel levágjuk a csíkot. Tetejét, oldalát ellapítjuk, hogy hasáb legyen. Ferdén rombuszokat vágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg elfogy a tésztánk. Ha a töltelék előbb elfogy, akkor szimplán a tésztával folytatjuk, így is finom lesz.
Bő, forró olajban arany pirosra sütjük, majd tálba szedjük. A szirupot elkészítjük, majd ráöntjük a makrutra. Jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.