Makrut

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Makrut

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1/2 kg durum dara ( én sima búza darát használtam )
  • 25 dkg vaj (margarin)
  • 2,5 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 25 dkg datolya
  • 10 dkg darált mandula vagy dió vagy mogyoró (elhagyható)
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 dl narancsvirágvíz (elhagyható)

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • narancsvirágvíz (elhagyható)

Elkészítése:
A darát összemorzsoljuk a vajjal, majd a vízzel közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. Pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket (a dara dagadni fog, így a tészta kissé keményebb lesz ahogy áll. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk és masszává gyúrjuk a fahéjjal, mandulával, narancsvirágvízzel. A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, végigfektetjük a tészta szélén, majd feltekerjük éppen csak annyira, hogy a tészta körbevegye a tölteléket, késsel levágjuk a csíkot. Tetejét, oldalát ellapítjuk, hogy hasáb legyen. Ferdén rombuszokat vágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg elfogy a tésztánk. Ha a töltelék előbb elfogy, akkor szimplán a tésztával folytatjuk, így is finom lesz.
Bő, forró olajban arany pirosra sütjük, majd tálba szedjük. A szirupot elkészítjük, majd ráöntjük a makrutra. Jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.