Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Havas háztető meggyel recept

Havas háztető meggyel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    A tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 150 g tejföl
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 0,5 csomag sütőpor
    • 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
    • csipet só
    • 2-3 üveg magozott meggy, lecsepegtetve

    A beborításhoz:

    • 0,5 l habtejszín
    • 25 dkg kókuszreszelék

    Elkészítés

    A lisztet lazán elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát körülbelül fél órára hűtőbe tesszük pihenni, hogy kissé megdermedjen. Így sokkal könnyebb vele dolgozni.

    A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 15 egyforma csíkra osztjuk. Egy-egy csík körülbelül 3 cm széles legyen, és úgy számoljunk, hogy nagyjából 15 szem meggy férjen el rajta.

    A tésztacsíkokat végigrakjuk a lecsepegtetett meggyel, majd a két szélét alaposan összecsipkedjük, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.

    Több tepsit sütőpapírral kibélelünk. Az alsó réteghez egy tepsibe 5 rudat teszünk egymás mellé úgy, hogy összeérjenek, és a tészta illesztése alulra kerüljön. Így a rudak összesülnek, és később könnyebb lesz belőlük felépíteni a „háztető” formát.

    Egy másik tepsiben 4 rúd kerül egymás mellé, majd külön megsütjük a 3, a 2 rúdból álló réteget, végül egyetlen rúd is készül a csúcsra.

    Előmelegített, 180 °C-os sütőben rétegenként kb. 15–20 percig sütjük a rudakat, amíg szép rózsaszínűek nem lesznek. Ezután teljesen kihűtjük őket.

    Közben a habtejszínt kemény habbá verjük, és előkészítjük a kókuszreszeléket.

    Az összeállításhoz egy tálcára tesszük az 5 rúdból álló alsó réteget, megkenjük tejszínnel, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. Erre középre ráhelyezzük a 4 rúdból álló réteget, ismét tejszínt kenünk rá, majd kókusszal szórjuk meg.

    Ugyanígy folytatjuk a 3 rúdból álló réteggel, majd a 2 rúddal, végül a tetejére kerül az egyetlen rúd. A végén az egész süteményt minden oldalról beborítjuk tejszínnel, és bőségesen megszórjuk kókuszreszelékkel. A tetejét ízlés szerint meggyszemekkel is díszíthetjük.

    A süteményt hűtőben körülbelül 2 órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek és a rétegek szépen megpuhuljanak.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek