Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Forralt boros, aszalt szilvás bejgli recept

Forralt boros, aszalt szilvás bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj (puha)
    • 1 dl tej (hideg)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 200 g cukor
    • 2 evőkanál méz
    • 50 ml víz
    • 100 ml száraz vörösbor
    • 1 vaníliarúd kikapart magja
    • 5 szegfűszeg
    • 1 teáskanál reszelt citromhéj
    • 200 g fahéjas aszalt szilva

    Tetejére:

    Elkészítése:

    Tészta:

    A liszthez keverjük a sót és a porcukrot, majd az egészet alaposan összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután az élesztőt morzsoljuk bele, adjuk hozzá a tojássárgáját, öntsük bele a tejet, és gyúrjunk egynemű tésztát. A tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

    Töltelék:

    A cukrot, a vizet és a fűszereket egy lábasba tesszük, majd lassú tűzön sziruppá főzzük, amíg nem kezd színt kapni.  Ekkor hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és az aszalt szilvát. Az egészet lassan összefőzzük, amíg a szilva teljesen megpuhul, és a keletkező lé sűrű, szirupossá válik.

    Ha úgy látjuk, hogy a lé túl gyorsan elpárolog, vagy nem elég bőséges, további vörösbort önthetünk hozzá. Miután a kívánt állagot elértük, kiszedjük a fűszereket. Az egészet botmixerrel pürésítjük, hogy sima krémet kapjunk, majd hagyjuk kihűlni.

    Ha egész szilvát használunk, érdemes előre feldarabolni, hogy gyorsabban puhuljon, és egyszerűbb legyen vele dolgozni.

    Összeállítás és sütés:

    A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét kb. 15×25 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a töltelék felét. A rövidebb széleket kicsit behajtjuk, majd a hosszabbik oldal mentén lazán feltekerjük. A másik tésztadarabot ugyanígy készítjük el.

    A bejgliket tepsire helyezzük, majd tojássárgájával lekenjük és hideg helyen hagyjuk megszáradni. Amikor a tojássárgája megszáradt, meleg helyre hozzuk őket, és megkenjük tojásfehérjével. Ezután 20-25 percig kelesztjük őket. A kelesztés után hústűvel vagy saslik pálcával több helyen az aljáig megszurkáljuk, hogy a sütés során távozhasson a gőz.

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütéssel, majd a bejgliket 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha a bejglik megrepednének, még melegen finoman visszaigazíthatjuk őket.

    Tipp: a kirepedés minimalizálása érdekében pontosan tartsuk be a kelesztési időt, és ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a bejgliket.

    Adag:

    Ebből a mennyiségből 2 szál, nagyjából fél kilós bejgli lesz.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá