Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Skót krémes recept

Skót krémes
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
    Laphoz:

    • 35 dkg finomliszt
    • 7 dkg margarin vagy vaj
    • 5 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
    • 1 cs sütőpor
    • csipet só
    • kb 0,5 dl hideg tej

    Főzött krémhez:

    • 25 dkg porcukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
    • 3 cs vaníliás cukor
    • 15 dkg finomliszt
    • 1 l tej
    • 5 dkg kristálycukor

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd szitáljuk át. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha szükséges akkor adjunk hozzá még tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk).

    Ezután osszuk el három egyenlő részre a tésztát, majd gyúrjuk gombóccá.

    Egy sütőpapírt szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta az egyik tésztagombócot 22*32 cm-es nagyságú téglalappá. Ezután sűrűn szurkáljuk meg villával, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel a tészta (a maradék két tésztagombóccal is így járjunk el).

    Ezután a tésztát a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsi hátlapjára, majd helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre (én 160 fokon, 7 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapot és hűtsük ki teljesen. Amikor levesszük a tepsi hátlapjáról sütőpapírral együtt a megsült tésztalapot, rögtön rátehetjük a következő, sütőpapíron kinyújtott tésztalapot és már mehet is be a sütőbe).

    A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot és verjük fel kemény habbá. Ezután tegyük félre.

    A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy kevés tejet, a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a maradék hideg tejet és szintén keverjük simára.

    Ezután tegyük fel a tűzre és kisebb lángon, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről. Ezután a keményre felvert tojáshabot, apránként keverjük hozzá a forró masszához úgy, hogy egy sima krémet kapjunk, majd hagyjuk kihűlni.

    Egy 22*32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik, kihűlt tésztalapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szintén kihűlt krém felét.

    Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet, majd helyezzük rá a maradék tésztalapot.

    A felső tésztalapot ezután tenyérrel nyomkodjuk le, majd helyezzünk rá egy tepsit nehezéknek és így hagyjuk 1-2 órát állni, majd vegyük le a tepsit (én tettem rá még 1 kg lisztet is, hogy jól lenyomja).

    Az elkészült süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok felpuhuljanak, a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

    Tipp:

    Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá