Meggyes-mézes krémes recept
Hozzávalók
A mézes lapokhoz
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál méz
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 20 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 50 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- őrölt fahéj ízlés szerint
A krémhez
- 1 liter tej
- 13 evőkanál búzadara (kb. 17 dkg)
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltéshez
- 65 dkg meggylekvár
A tetejére
- porcukor
Elkészítése:
A kakaóport, a mézet, a tojásokat, a porcukrot, a margarint és a szódabikarbónát egy hőálló tálba tesszük, majd gőz fölött folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. Amikor minden teljesen elolvadt, még kb. 5 percig főzzük. A tálat levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk a lisztet, a fahéjat és a tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb. 26 × 32 cm-es lapra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, majd vékonyan megkenjük zsírral. A lapokat sütőpapíron, a tepsi hátoldalán, 180 °C-on néhány perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.
A krémhez a tejet felforraljuk, beleöntjük a búzadarát, és közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt grízzel alaposan összedolgozzuk.
Az összeállításhoz az első lapra kenjük a krém felét, erre kerül a második lap. Ezt egyenletesen megkenjük a meggylekvárral, majd ráhelyezzük a harmadik lapot. Erre kenjük a maradék krémet, végül befedjük a negyedik lappal. A tetejét porcukorral megszórjuk.
A süteményt pihentetjük, majd szeleteljük. A megadott méretben kb. 21 szelet lesz belőle.
Tipp
A mézes lapok másnapra puhulnak meg igazán, ezért érdemes a süteményt legalább egy éjszakát állni hagyni szeletelés előtt. Ha kevésbé édesen szeretnénk, savanykásabb meggylekvár is jól illik hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »









