Meggyes-mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Meggyes-mézes krémes

Hozzávalók

A mézes lapokhoz

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • őrölt fahéj ízlés szerint

A krémhez

  • 1 liter tej
  • 13 evőkanál búzadara (kb. 17 dkg)
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltéshez

  • 65 dkg meggylekvár

A tetejére

  • porcukor

Elkészítése:

A kakaóport, a mézet, a tojásokat, a porcukrot, a margarint és a szódabikarbónát egy hőálló tálba tesszük, majd gőz fölött folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. Amikor minden teljesen elolvadt, még kb. 5 percig főzzük. A tálat levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk a lisztet, a fahéjat és a tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb. 26 × 32 cm-es lapra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, majd vékonyan megkenjük zsírral. A lapokat sütőpapíron, a tepsi hátoldalán, 180 °C-on néhány perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.

A krémhez a tejet felforraljuk, beleöntjük a búzadarát, és közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt grízzel alaposan összedolgozzuk.

Az összeállításhoz az első lapra kenjük a krém felét, erre kerül a második lap. Ezt egyenletesen megkenjük a meggylekvárral, majd ráhelyezzük a harmadik lapot. Erre kenjük a maradék krémet, végül befedjük a negyedik lappal. A tetejét porcukorral megszórjuk.

A süteményt pihentetjük, majd szeleteljük. A megadott méretben kb. 21 szelet lesz belőle.

Tipp

A mézes lapok másnapra puhulnak meg igazán, ezért érdemes a süteményt legalább egy éjszakát állni hagyni szeletelés előtt. Ha kevésbé édesen szeretnénk, savanykásabb meggylekvár is jól illik hozzá.