Francia krémes recept

Hozzávalók:
Vajas (leveles) tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 0,5 dkg ecet (10 %-os)
- 0,5 dkg só
- 25 dkg margarin
Krémes krém:
- 7 dl tej
- 9 dkg vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- vaníliás cukor
Habos réteg:
- 4-5 dl habtejszín (növényit, ami jól tart)
Tetejére:
- kávés fondant
Elkészítése:
Tészta:
Kezdjük azzal, hogy a 25 dkg margarinból 5 dkg-ot félreteszünk, és a lisztből is 5 dkg-ot leválasztunk. Az 5 dkg margarint a tésztába gyúrjuk, az 5 dkg lisztet pedig belegyúrjuk a maradék margarinba. A liszttel elkevert margarint lapos négyzetté formáljuk, és félretesszük, mert ezt fogjuk majd a tészta hajtogatásakor használni.
A tésztához a sót feloldjuk a vízben, hozzáadjuk az ecetet, az 5 dkg margarint és a maradék lisztet, majd simára gyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ha ragad. A tésztát jól kidolgozzuk, keresztet vágunk a tetejére, és lefedve pihentetjük 20 percig.
A pihentetett tésztát 4 csücsökre nyújtjuk, mint egy négylevelű virágot, hogy középen legyen egy kis hely a lisztes margarinnak. A közepére tesszük a lapos margarint, és a tésztát ráhajtjuk felülről, alulról, balról és jobbról, mintha becsomagolnánk. Ezután lisztezett felületen lazán kinyújtjuk a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon.
A kinyújtott tésztát hajtogatjuk: egy egyszerű és egy dupla hajtást végzünk rajta. Ismét pihentetjük 20 percig, majd újra kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Fontos, hogy mindegyik hajtást elvégezzük, mert különben a tészta nem lesz elég leveles.
Miután a tészta végleges pihentetése is megvolt, előmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra, ideális esetben 300 fokra (de a legtöbb háztartási sütőnél 250 fok a maximum). Két tepsit sütőpapírral bélelünk.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és a krémes keretünk méreténél nagyobb téglalapra vágjuk, mert sütés közben kicsit összehúzódik. Ráfektetjük a tepsire, alaposan megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük, ahol a hőfokot visszavesszük 220-230 fokra. Sütjük, amíg szép színt kap a teteje. Ha nyersnek tűnik a közepe, egy tepsi segítségével megfordíthatjuk, és visszatesszük a sütőbe. Miután kihűlt, méretre vághatjuk a lapokat.
Krém készítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük egy-két dl tejjel, a cukor egyharmadával, vaníliás cukorral és pudingporral. A maradék tejet felforraljuk, majd amikor forr, hozzáöntjük a pudingos alapot. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Amikor a krém már nem cseppen le, de lassan folyik a keverőeszközről, elzárjuk a hőt.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájás krémhez. Fontos, hogy a krém ne legyen túl szilárd, mert különben darabos lesz. Ha szükséges, kicsit rámelegítünk.
Összeállítás:
Az egyik lapot tálcára tesszük, majd köré tesszük a krémes keretet, és ráöntjük a krémet. Hűtőben kihűtjük, majd felvert tejszínhabot simítunk a tetejére.
Tetejére:
A fondantot 40 fok alá melegítjük, kávéval ízesítjük, és gyors mozdulatokkal elsimítjuk a tészta tetején. Egy éjszaka hűtés után forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Az adagból 16 db kisebb krémest kapunk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »