Francia krémes recept

Hozzávalók:
Vajas (leveles) tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 0,5 dkg ecet (10 %-os)
- 0,5 dkg só
- 25 dkg margarin
Krémes krém:
- 7 dl tej
- 9 dkg vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- vaníliás cukor
Habos réteg:
- 4-5 dl habtejszín (növényit, ami jól tart)
Tetejére:
- kávés fondant
Elkészítése:
Tészta:
Kezdjük azzal, hogy a 25 dkg margarinból 5 dkg-ot félreteszünk, és a lisztből is 5 dkg-ot leválasztunk. Az 5 dkg margarint a tésztába gyúrjuk, az 5 dkg lisztet pedig belegyúrjuk a maradék margarinba. A liszttel elkevert margarint lapos négyzetté formáljuk, és félretesszük, mert ezt fogjuk majd a tészta hajtogatásakor használni.
A tésztához a sót feloldjuk a vízben, hozzáadjuk az ecetet, az 5 dkg margarint és a maradék lisztet, majd simára gyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ha ragad. A tésztát jól kidolgozzuk, keresztet vágunk a tetejére, és lefedve pihentetjük 20 percig.
A pihentetett tésztát 4 csücsökre nyújtjuk, mint egy négylevelű virágot, hogy középen legyen egy kis hely a lisztes margarinnak. A közepére tesszük a lapos margarint, és a tésztát ráhajtjuk felülről, alulról, balról és jobbról, mintha becsomagolnánk. Ezután lisztezett felületen lazán kinyújtjuk a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon.
A kinyújtott tésztát hajtogatjuk: egy egyszerű és egy dupla hajtást végzünk rajta. Ismét pihentetjük 20 percig, majd újra kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Fontos, hogy mindegyik hajtást elvégezzük, mert különben a tészta nem lesz elég leveles.
Miután a tészta végleges pihentetése is megvolt, előmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra, ideális esetben 300 fokra (de a legtöbb háztartási sütőnél 250 fok a maximum). Két tepsit sütőpapírral bélelünk.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és a krémes keretünk méreténél nagyobb téglalapra vágjuk, mert sütés közben kicsit összehúzódik. Ráfektetjük a tepsire, alaposan megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük, ahol a hőfokot visszavesszük 220-230 fokra. Sütjük, amíg szép színt kap a teteje. Ha nyersnek tűnik a közepe, egy tepsi segítségével megfordíthatjuk, és visszatesszük a sütőbe. Miután kihűlt, méretre vághatjuk a lapokat.
Krém készítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük egy-két dl tejjel, a cukor egyharmadával, vaníliás cukorral és pudingporral. A maradék tejet felforraljuk, majd amikor forr, hozzáöntjük a pudingos alapot. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Amikor a krém már nem cseppen le, de lassan folyik a keverőeszközről, elzárjuk a hőt.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájás krémhez. Fontos, hogy a krém ne legyen túl szilárd, mert különben darabos lesz. Ha szükséges, kicsit rámelegítünk.
Összeállítás:
Az egyik lapot tálcára tesszük, majd köré tesszük a krémes keretet, és ráöntjük a krémet. Hűtőben kihűtjük, majd felvert tejszínhabot simítunk a tetejére.
Tetejére:
A fondantot 40 fok alá melegítjük, kávéval ízesítjük, és gyors mozdulatokkal elsimítjuk a tészta tetején. Egy éjszaka hűtés után forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Az adagból 16 db kisebb krémest kapunk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »