Francia krémes recept
Hozzávalók:
Vajas (leveles) tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 0,5 dkg ecet (10 %-os)
- 0,5 dkg só
- 25 dkg margarin
Krémes krém:
- 7 dl tej
- 9 dkg vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- vaníliás cukor
Habos réteg:
- 4-5 dl habtejszín (növényit, ami jól tart)
Tetejére:
- kávés fondant
Elkészítése:
Tészta:
Kezdjük azzal, hogy a 25 dkg margarinból 5 dkg-ot félreteszünk, és a lisztből is 5 dkg-ot leválasztunk. Az 5 dkg margarint a tésztába gyúrjuk, az 5 dkg lisztet pedig belegyúrjuk a maradék margarinba. A liszttel elkevert margarint lapos négyzetté formáljuk, és félretesszük, mert ezt fogjuk majd a tészta hajtogatásakor használni.
A tésztához a sót feloldjuk a vízben, hozzáadjuk az ecetet, az 5 dkg margarint és a maradék lisztet, majd simára gyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ha ragad. A tésztát jól kidolgozzuk, keresztet vágunk a tetejére, és lefedve pihentetjük 20 percig.
A pihentetett tésztát 4 csücsökre nyújtjuk, mint egy négylevelű virágot, hogy középen legyen egy kis hely a lisztes margarinnak. A közepére tesszük a lapos margarint, és a tésztát ráhajtjuk felülről, alulról, balról és jobbról, mintha becsomagolnánk. Ezután lisztezett felületen lazán kinyújtjuk a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon.
A kinyújtott tésztát hajtogatjuk: egy egyszerű és egy dupla hajtást végzünk rajta. Ismét pihentetjük 20 percig, majd újra kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Fontos, hogy mindegyik hajtást elvégezzük, mert különben a tészta nem lesz elég leveles.
Miután a tészta végleges pihentetése is megvolt, előmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra, ideális esetben 300 fokra (de a legtöbb háztartási sütőnél 250 fok a maximum). Két tepsit sütőpapírral bélelünk.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és a krémes keretünk méreténél nagyobb téglalapra vágjuk, mert sütés közben kicsit összehúzódik. Ráfektetjük a tepsire, alaposan megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük, ahol a hőfokot visszavesszük 220-230 fokra. Sütjük, amíg szép színt kap a teteje. Ha nyersnek tűnik a közepe, egy tepsi segítségével megfordíthatjuk, és visszatesszük a sütőbe. Miután kihűlt, méretre vághatjuk a lapokat.
Krém készítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük egy-két dl tejjel, a cukor egyharmadával, vaníliás cukorral és pudingporral. A maradék tejet felforraljuk, majd amikor forr, hozzáöntjük a pudingos alapot. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Amikor a krém már nem cseppen le, de lassan folyik a keverőeszközről, elzárjuk a hőt.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájás krémhez. Fontos, hogy a krém ne legyen túl szilárd, mert különben darabos lesz. Ha szükséges, kicsit rámelegítünk.
Összeállítás:
Az egyik lapot tálcára tesszük, majd köré tesszük a krémes keretet, és ráöntjük a krémet. Hűtőben kihűtjük, majd felvert tejszínhabot simítunk a tetejére.
Tetejére:
A fondantot 40 fok alá melegítjük, kávéval ízesítjük, és gyors mozdulatokkal elsimítjuk a tészta tetején. Egy éjszaka hűtés után forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Az adagból 16 db kisebb krémest kapunk.