Francia krémes recept
Hozzávalók:
Vajas (leveles) tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 0,5 dkg ecet (10 %-os)
- 0,5 dkg só
- 25 dkg margarin
Krémes krém:
- 7 dl tej
- 9 dkg vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - vaníliás cukor
Habos réteg:
- 4-5 dl habtejszín (növényit, ami jól tart)
Tetejére:
- kávés fondant
Elkészítése:
Tészta:
Kezdjük azzal, hogy a 25 dkg margarinból 5 dkg-ot félreteszünk, és a lisztből is 5 dkg-ot leválasztunk. Az 5 dkg margarint a tésztába gyúrjuk, az 5 dkg lisztet pedig belegyúrjuk a maradék margarinba. A liszttel elkevert margarint lapos négyzetté formáljuk, és félretesszük, mert ezt fogjuk majd a tészta hajtogatásakor használni.
A tésztához a sót feloldjuk a vízben, hozzáadjuk az ecetet, az 5 dkg margarint és a maradék lisztet, majd simára gyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ha ragad. A tésztát jól kidolgozzuk, keresztet vágunk a tetejére, és lefedve pihentetjük 20 percig.
A pihentetett tésztát 4 csücsökre nyújtjuk, mint egy négylevelű virágot, hogy középen legyen egy kis hely a lisztes margarinnak. A közepére tesszük a lapos margarint, és a tésztát ráhajtjuk felülről, alulról, balról és jobbról, mintha becsomagolnánk. Ezután lisztezett felületen lazán kinyújtjuk a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon.
A kinyújtott tésztát hajtogatjuk: egy egyszerű és egy dupla hajtást végzünk rajta. Ismét pihentetjük 20 percig, majd újra kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Fontos, hogy mindegyik hajtást elvégezzük, mert különben a tészta nem lesz elég leveles.
Miután a tészta végleges pihentetése is megvolt, előmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra, ideális esetben 300 fokra (de a legtöbb háztartási sütőnél 250 fok a maximum). Két tepsit sütőpapírral bélelünk.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és a krémes keretünk méreténél nagyobb téglalapra vágjuk, mert sütés közben kicsit összehúzódik. Ráfektetjük a tepsire, alaposan megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük, ahol a hőfokot visszavesszük 220-230 fokra. Sütjük, amíg szép színt kap a teteje. Ha nyersnek tűnik a közepe, egy tepsi segítségével megfordíthatjuk, és visszatesszük a sütőbe. Miután kihűlt, méretre vághatjuk a lapokat.
Krém készítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük egy-két dl tejjel, a cukor egyharmadával, vaníliás cukorral és pudingporral. A maradék tejet felforraljuk, majd amikor forr, hozzáöntjük a pudingos alapot. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Amikor a krém már nem cseppen le, de lassan folyik a keverőeszközről, elzárjuk a hőt.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájás krémhez. Fontos, hogy a krém ne legyen túl szilárd, mert különben darabos lesz. Ha szükséges, kicsit rámelegítünk.
Összeállítás:
Az egyik lapot tálcára tesszük, majd köré tesszük a krémes keretet, és ráöntjük a krémet. Hűtőben kihűtjük, majd felvert tejszínhabot simítunk a tetejére.
Tetejére:
A fondantot 40 fok alá melegítjük, kávéval ízesítjük, és gyors mozdulatokkal elsimítjuk a tészta tetején. Egy éjszaka hűtés után forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Az adagból 16 db kisebb krémest kapunk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »









