Krémes mákos szelet recept
Hozzávalók egy 28*36 cm tepsihez:
Mákos lapok:
- 12 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 12 ek kristálycukor
- 20 ek darált mák
- 8 ek finomliszt
Fehér lap:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 6 ek kristálycukor
- 6 ek finomliszt
- 4,5 ek olaj
Krém:
- 16 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 10 ek kristálycukor
- 800 ml tej
- 1 üvegcse vaniliaaroma vagy 2 cs vaníliás cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 30 dkg margarin
Elkészítése:
A mákos laphoz 6 tojásfehérjét 6 ek cukorral keményre felverünk. 10 ek mákot 4 ek liszttel elkeverünk és apránként hozzákeverjük a tojáshabhoz. 170 fokon tűpróbáig sütjük a sütőpapíros tepsiben. A másik mákos lapot ugyanígy készítjük el.
A fehér laphoz a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd alacsony fokozaton, kanalanként beledolgozzuk az olajat, végül, több részletben a lisztet. 170 fokon ezt is tűpróbáig sütjük (kb 15-17 perc), majd kihűtjük.
A krémhez a tojássárgákat, cukrot és a pudingport kevés tejjel kikeeverjük csomómentesre, majd folyamatos keverés mellett a többi tejjel felöntjük. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve vaníliaaromával és vínliás cukorral ízesítjük, majd folpackkal letakarva kihűtjük.
A puha margarint kihabosítjuk és kanalanként a sárga krémhez adjuk. 3 részre osztjuk a krémet.
Megtöltjük a lapokat: alsó lap, krém, fehér lap, krém, mákos lap és tetejére is krém kerül, amit olvasztott fehércsokival bevonunk.