Krémes mákos szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
25 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Krémes mákos szelet

Hozzávalók egy 28*36 cm tepsihez:
Mákos lapok:

  • 12 tojásfehérje
  • 12 ek kristálycukor
  • 20 ek darált mák
  • 8 ek finomliszt

Fehér lap:

  • 6 tojásfehérje
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek finomliszt
  • 4,5 ek olaj

Krém:

  • 16 tojássárga
  • 10 ek kristálycukor
  • 800 ml tej
  • 1 üvegcse vaniliaaroma vagy 2 cs vaníliás cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 30 dkg margarin

Elkészítése:

A mákos laphoz 6 tojásfehérjét 6 ek cukorral keményre felverünk. 10 ek mákot 4 ek liszttel elkeverünk és apránként hozzákeverjük a tojáshabhoz. 170 fokon tűpróbáig sütjük a sütőpapíros tepsiben. A másik mákos lapot ugyanígy készítjük el.

A fehér laphoz a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd alacsony fokozaton, kanalanként beledolgozzuk az olajat, végül, több részletben a lisztet. 170 fokon ezt is tűpróbáig sütjük (kb 15-17 perc), majd kihűtjük.

A krémhez a tojássárgákat, cukrot és a pudingport kevés tejjel kikeeverjük csomómentesre, majd folyamatos keverés mellett a többi tejjel felöntjük. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve vaníliaaromával és vínliás cukorral ízesítjük, majd folpackkal letakarva kihűtjük.

A puha margarint kihabosítjuk és kanalanként a sárga krémhez adjuk. 3 részre osztjuk a krémet.
Megtöltjük a lapokat: alsó lap, krém, fehér lap, krém, mákos lap és tetejére is krém kerül, amit olvasztott fehércsokival bevonunk.