Klasszikus almáspite recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1,5 kg savanykás alma
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 marék mazsola
- kis kanál fahéj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, fóliába csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük. (Előző nap is összeállíthatjuk és másnap sütjük).
A megtisztított almát lereszeljük, a hozzávalókkal összekeverjük és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfőtte, utána lehűtjük.
A tésztát megfelezzük, gáztepsi méretűre nyújtjuk, zsírpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, dióval megszórjuk. Rásimítjuk az alma tölteléket és befedjük a másik lappal.
A tetejét villával megszurkáljuk,megkenjük felvert tojással és 180 fokon 35-40 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Tipp:
A felső lapot úgy tudjuk legegyszerűbben a kívánt méretre nyújtani, hogy zsírpapírból kivágunk egy pontos tepsi méretet és ehhez igazítjuk a nyújtott tészta nagyságát.
Nyújtófára tekerve könnyen ráhelyezhetjük a felső lapot.