Karácsonyi mákos-diós tekercs recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- 7 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek napraforgó olaj
- 1 késhegynyi só
- 3 ek tejföl
- 5 dl tej (langyos)
A töltelékhez:
- 24 dkg mák (darált)
- 8 ek porcukor
- 2 marék mazsola
- 24 dkg dió (darált)
- 4 ek napraforgó olaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez)
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve. Langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva megdagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk!
Langyos helyen 1 óráig kelesztjük belisztezve, letakarva.
Közben megdaráljuk a diót és a mákot. Mindkét töltelékhez porcukrot adunk, a mákhoz mazsolát. Jól elkeverjük!
Mikor megkelt, 4 részre osztjuk és az egyik részét lisztezett deszkán fél cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Megkenjük vékonyan olajjal és a diós töltelék felét rászórjuk, majd elsimítjuk úgy, hogy az egész tésztát befedje és
kevés olajjal meglocsoljuk. Feltekerjük. Vajazott, lisztezett vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, kis helyet hagyva a kelésnek.
Még egy rudat készítünk diósan, a többi kettőt mákosra készítjük.
Mikor mind a 4 tekercsünk a tepsiben van, megkenjük egész tojással egyszer, 5 perc után még egyszer.
Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Kihűlés után szeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat!