Karácsonyi mákos-diós tekercs recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- 7 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek napraforgó olaj
- 1 késhegynyi só
- 3 ek tejföl
- 5 dl tej (langyos)
A töltelékhez:
- 24 dkg mák (darált)
- 8 ek porcukor
- 2 marék mazsola
- 24 dkg dió (darált)
- 4 ek napraforgó olaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez)
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve. Langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva megdagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk!
Langyos helyen 1 óráig kelesztjük belisztezve, letakarva.
Közben megdaráljuk a diót és a mákot. Mindkét töltelékhez porcukrot adunk, a mákhoz mazsolát. Jól elkeverjük!
Mikor megkelt, 4 részre osztjuk és az egyik részét lisztezett deszkán fél cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Megkenjük vékonyan olajjal és a diós töltelék felét rászórjuk, majd elsimítjuk úgy, hogy az egész tésztát befedje és
kevés olajjal meglocsoljuk. Feltekerjük. Vajazott, lisztezett vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, kis helyet hagyva a kelésnek.
Még egy rudat készítünk diósan, a többi kettőt mákosra készítjük.
Mikor mind a 4 tekercsünk a tepsiben van, megkenjük egész tojással egyszer, 5 perc után még egyszer.
Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Kihűlés után szeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »