Karácsonyi mákos-diós tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 80 dkg finomliszt
  • 7 dkg cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 1 késhegynyi só
  • 3 ek tejföl
  • 5 dl tej (langyos)

A töltelékhez:

  • 24 dkg mák (darált)
  • 8 ek porcukor
  • 2 marék mazsola
  • 24 dkg dió (darált)
  • 4 ek napraforgó olaj
  • 1 tojás (a kenéshez)

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve. Langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva megdagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk!

Langyos helyen 1 óráig kelesztjük belisztezve, letakarva.

Közben megdaráljuk a diót és a mákot. Mindkét töltelékhez porcukrot adunk, a mákhoz mazsolát. Jól elkeverjük!

Mikor megkelt, 4 részre osztjuk és az egyik részét lisztezett deszkán fél cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.

Megkenjük vékonyan olajjal és a diós töltelék felét rászórjuk, majd elsimítjuk úgy, hogy az egész tésztát befedje és

kevés olajjal meglocsoljuk. Feltekerjük. Vajazott, lisztezett vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, kis helyet hagyva a kelésnek.

Még egy rudat készítünk diósan, a többi kettőt mákosra készítjük.

Mikor mind a 4 tekercsünk a tepsiben van, megkenjük egész tojással egyszer, 5 perc után még egyszer.

Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Kihűlés után szeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat!